Andrejs Sitiks spēlē FK “Madona Kvarcs” komandā pret Pļaviņu futbolistiem Vidzemes 3. līgā, 2022. gads. Foto no personīgā arhīva

“Tici saviem spēkiem un nekad nepadodies pusceļā!” teic madonietis un futbolists, Latvijas Universitātes (LU) Madonas filiāles pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Sporta treneris” 2. kursa students Andrejs Sitiks.   Andrejs ar futbolu nodarbojas kopš bērnības, ir Latvijas minifutbola valsts izlasē, tagad spēlē Latvijas Telpu futbola virslīgā, trenē jaunos futbolistus Madonā, praktizē ziemas peldes, un viņam ir vēl kāda neparasta nodarbe ķermeņa tonizēšanai un prāta koncentrēšanai. To uzzināsiet, lasot Andreja pieredzes stāstu!

Futbolu sāku spēlēt no sešu gadu vecuma. Iedvesmojos no sava tēta, kurš piedalījās dažādos futbola turnīros Madonā un ārpus tās. Jaunībā man tika izteikts piedāvājums spēlēt Madonas komandā, tur arī sāku gūt savu pieredzi. Esmu Latvijas Mini futbola izlases spēlētājs, aiz muguras ir divi Eiropas čempionāti un divi Pasaules čempionāti. Šobrīd spēlēju futbola kluba “Madona” Latvijas Telpu futbola virslīgā. Tagad laiks nodot savas zināšanas un pieredzi mazajiem censoņiem, tos trenējot.

Par studijām sporta jomā izdomāju pēc C licences iegūšanas Latvijas Futbola Federācijā, bet sapni par studijām, īstenoju tikai pēc četriem gadiem. Par studiju iespēju LU Madonas filiālē uzzināju no paziņām, kuri jau bija absolvējuši šo studiju programmu. Man atlika tikai uzzināt par studiju procesa niansēm. Turklāt mana sirdslieta ir futbols, tāpēc izvēle nebija grūta. Ilgi nebija jādomā. Man pamatdarbs nav saistīts ar sportu, un lekciju diena ir sestdiena, tāpēc man ir ļoti ērti mācīties sestdienās un visu viegli apvienot. Vienīgais mīnuss ir tad, kad sakrīt lekciju dienas ar Latvijas Telpu futbola virslīgas spēles dienām.

Studiju laikā, esmu iepazinies ar foršiem kursabiedriem, viņi ir ļoti pozitīvi un ar lielu pieredzi savos sporta veidos, studiju programmā ir piesaistīti profesionāli pasniedzēji, ar interesantām lekcijām klātienē. Domājot par pētījuma tēmu studiju noslēguma darbam, vēlētos izpētīt futbola tehnikas pilnveidošanas iespējas taktiskās situācijās. Pēc studiju programmas ’’Sporta treneris’’ pabeigšanas, es gribētu turpināt mācības sporta jomā. Ceru, ka būs iespēja turpināt mācības Madonā, bakalaura studiju programmā.

2018. gadā es sāku strādāt par bērnu treneri biedrībā "Future Football Latvia", kuras uzdevums bija popularizēt un attīstīt futbolu Latvijā, kā arī, palīdzēt bērniem realizēt savu sapni kļūt par profesionāliem futbolistiem. Vadīju individuālos treniņus un izveidoju filiāli arī Madonā, kas kļuva par lielāko starp Latvijas 12 pilsētām. Vēlāk izveidoju šādu filiāli arī Gulbenē.

2021. gadā es ieplānoju un šī gada vasarā izveidoju savu privāto futbola klubu “Madona FK”. Klubā esam trīs treneri un trenējam 44 bērnus no trīs gadu vecuma. Piesaistu arī citus speciālistus, piemēram, Jeļenu Rudzīti, kura audzēkņiem pasniedz ritmikas nodarbības, kas bērniem ļoti labi palīdz attīstīt futbolā tik nepieciešamo koordināciju, jeb, futbola valodā runājot “izjust spēles ritmu” – apzināt to, cik ātri ripo bumba, cik ātri futbola laukumā kustas pretinieks un partneri. Šo visu mēs mācām mūsu audzēkņiem un ceram, ka ar laiku jaunie futbolisti iemācīto pielietos arī futbola laukumā. Jo, kā esmu novērojis, pielietojot šo metodi, progress ar katru nodarību, ir ievērojams.

Papildu ikdienas darbam un futbolam, es praktizēju ziemas peldes un piekopju praksi, stāvot uz sadhu naglu dēļa. Tas palīdz fokusēties, un stresa situācijās būt nosvērtam. Kā arī ļoti labi, ka dienai vari sagatavoties, veltot laiku sev, tāpēc sadhu naglu dēlis ir lielisks palīgs, kā produktīvi mentāli un fiziski sagatavot sevi dienai. Ieguvumus no šādas prakses varētu uzskaitīt ļoti daudz, bet, īsāk sakot, mana uzvara ir tā, kurā es kontrolēju prātu, nevis prāts kontrolē mani! Varu teikt, ka jebkurš darbs ar sevi veido citādāku, nosvērtāku attieksmi, redzējumu apkārt notiekošo lietu uztveri.

“Tici saviem spēkiem un nekad nepadodies pusceļā!” sarunas noslēgumā un gada nogalē novēl futbolists, treneris un students Andrejs Sitiks.

 

Andrej, pateicos par sarunai veltīto laiku, stāstījumu un novēlam Jums augstus profesionālos un individuālos sasniegumus!

Dalīties