INGUS SALINIEKS, studiju programmas "Sporta treneris" 2023. gada absolvents, dzīvo Varakļānos un var jau padalīties ar to, cik vērtīga viņam bija iespēja mācīties tepat, Madonā, un apvienot studijas ar darbu.

- Sports vienmēr mani ir interesējis, un, ieraugot ziņu sociālajos tīklos, ka būs iespēja iegūt izglītību Madonā, pieteicos studijām, - atceras Ingus. - Kādu laiku dzīvoju Rīgā, pirms studijām strādāju par sporta treneri, un darbadienu vakaros patika organizēt treniņus, lai pēc darba cilvēki var izkustēties. Vienmēr esmu piedalījies arī dažādu sporta pasākumu organizēšanā un vadīšanā. Pārceļoties uz Varakļāniem, ar domubiedriem un pašvaldības atbalstu nodibinājām futbola komandu (FK) "Varakļāni".

Studiju gados Ingum lielākais izaicinājums bijis kovida laiks: - Daudz attālināto mācību, un lekcijas, kuras šķita tik interesantas, un noteikti vēl interesantākas būtu bijušas klātienē. Vēlējos to visu redzēt, dzirdēt un izmēģināt praktiski, nevis caur prezentācijām.

Pabeidzot studijas, Ingus veidoja kvalifikācijas darbu par video analīzes pielietošanu futbola treniņu procesā 6-8 gadus veciem bērniem: - Tas likās atbilstoši mūsu laikam, jo IT joma attīstās un plaši tiek izmantota visā pasaulē, tai skaitā sporta jomā, lai attīstītu un pilnveidotu sporta spēļu spēlētājus.

- Futbola trenera izglītība šobrīd man noder hobijam, jo pamatdarbs ir cits, - turpina LU Madonas filiāles absolvents. - Pēc studijām intensīvi piedalījos pasākumos, kur vien tas bija iespējams. Ar futbola komandu "Varakļāni" piedalījāmies Latvijas futbola 3. līgā, joprojām visspilgtāk atmiņā palikusi mājas spēle pret Balviem, kad spējām sapulcināt 287 līdzjutējus. Asistēju trenera Andreja Sitika darbā "MFK" bērnu treniņos. Šobrīd ļoti daudz laika aizņem pamatdarbs, bet to uzskatu par radošo pauzi, lai nākamgad sāktu jaunus projektus ar jauniem mērķiem. Trenera profesija pieprasa nemitīgu attīstību un jaunas iemaņas, tādēļ, ja ir iespēja, cenšos piedalīties semināros, kursos un pieredzes apmaiņas pasākumos.

Skatoties uz pasaules mērogu, noteikti varētu ilgi un plaši diskutēt par uzlabojumiem, kas nepieciešami, lai sports būtu neatņemama dzīves sastāvdaļa gan bērniem, gan pieaugušajiem. Domāju, ka mazā pilsētā, kādi ir Varakļāni, jaunieši kopumā ir aktīvi un spēj apvienot gan dalību dažādos sporta veidos, gan tautiskajās dejās, gan daudzās citās aktivitātēs. Lielākā problēma noteikti ir tas, ka samazinās iedzīvotāju skaits un ir grūti nodibināt pilnvērtīgas komandas. Esot FK "Varakļāni" menedžerim, bieži nācās plānot un visu pārplānot, lai spēlētāji varētu paspēt piedalīties visos piedāvātajos pasākumos.

26.09.2023.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par pielikuma "Lasi. Vērtē. Analizē" saturu atbild SIA "Laikraksts STARS".

Rakstu lasi arī www.estars.lv →

Dalīties