Lielās talkas diena Madonas pilsētas Mīlestības gravā. LU Madonas filiāle, 27.04.2024.

Saulainā un plaukstošā sestdiena, 27. aprīlis, Latvijas Universitātes (LU) Madonas filiāles zinātkārajiem studentiem bija jaunu zināšanu apgūšanas un radīšanas Talkas diena - lekciju un studiju prakses atskaites izstrādes diena. Šī bija arī Vislatvijas Lielās talkas diena, un, tās laikā, LU Madonas filiāles vadītāja Lolita Kostjukova sakopa 2019. gada pasākuma ietvaros stādītā sarkanā ozola apkārtni Madonas pilsētas Mīlestības gravā, pie novada bibliotēkas ēkas.

Lielās talkas dienas laikā, ozola vainagā tika izgriezti nokaltušie zari, ap koku tika izlasītas nezāles un kaitēkļi, uzirdināta un ielabota augsne. Ozola saknes tika stiprināts ar pavasara minerālmēslojumu un bagātīgi aplietas ar turpat tekošās Madonas upītes spēcinošo ūdeni. Jaunā koka tuvākajā apkārtnē tika sagrābtas pērnās lapas, salasīti sakritušie nokaltušie koku zari un sanesti uz attālāk augošo lielāko koku saknēm. 

Pasākumā notika arī neliels starpgadījums. Talkas laikā, spainis uz kādām 10 minūtēm, tika atstāts viens, nepieskatīts. Atgriežoties talkošanas vietā, filiāles vadītāja secināja, ka, uz brīdi vientuļajam spainim "pieaugušas kājas" un, tajā saliktie zari, izlikti turpat, kaudzītē. Pārskatot tuvāko apkārtni, spainis tika atrasts kādus pāris simtu metru no ozola. To, jau upītē izmazgātu, rokās turēja kāda kundzīte un, atvainodamās taisnojās, ka tik labu spaini bijis žēl atstāt, tāpēc arī paņēmusi, lai izmantotu savā saimniecībā. Jauki, ka esam tik vērīgi un saimnieciski iedzīvotāji!

Viens no skaistākajiem Latvijā augošajiem kokiem - Sarkanais ozols (`Quercus rubra`), tika iegādāts Latvijas valsts mežu Kalsnavas  arborētumā, tā stādīšana tika organizēta 2019. gada 15. oktobrī, LU Simtās jubilejas gada pasākumu ietvaros, kā vēstījums nākotnei. Ozola augšanas vieta ir īpaša arī ar to, ka, netālu, pāri Madonas upītei, ved simboliskā lazdu laipa - tā, ko 1963. gada romānā aprakstījusi rakstniece un novadniece Ilze Indrāne.

Ozols ir plaši cildināts un apdziedāts latviešu folklorā un, ir arī viens no LU simboliem -  tā attēls ir ietverts augstskolas ģerbonī. “LU ģerboni veido lauru lapu vainags ar tajā ietvertu ozolu. Virs ozola lasāms LU latīniskais nosaukums Universitas Latviensis, bet zem tā LU devīze Scientiae et Patriae. LU ģerboņa centrā attēlotais ozols ar 12 zariem simbolizē 12 ģerboņa tapšanas laikā esošās fakultātes. Tāpat ozols ir Latvijas tautas likteņkoks, spēka, ilggadības un vīrišķības simbols, kas saistās ar Universitātes himnas rindām: Svešs lai kā ozoliem mūžīgiem vītums/ Visiem, kas mūžīgu uguni kur.”, teikts LU tīmekļvietnē www.lu.lv

Lai sarkanais ozols aug spēkā un skaistumā, un, pēc, aptuveni, desmit gadiem, mūs priecē zīļu bagāti gadi!

Lai studentiem veiksmīgi pavasara semestra noslēguma eksāmeni un sasniegumi akadēmiskajā izaugsmē!

Šeit  skatāmi foto no ozola stādīšanas pasākuma 2019. gadā.

Šeit → vari aplūkot foto no LU Pavasara talkas, kas notika 21. aprīlī LU Botāniskajā dārzā.

Dalīties